top of page

"Er det lovligt at bruge andres billeder uden tilladelse?"

Risikere risikere en bøde på 6.050,- eller måske mere. Det er så let at lave et screen dump eller downloade andres billeder for så at bruge dem på egne sociale medier eller hjemmeside, men gør du det skal du være klar over at at det kan blive dyrt!!


Jeg har nu købt et billede næste magen til som jeg må bruge på min hjemmeside. Det er købt hos IMAGO og kostede 79 euro. Fotografen er Tim de Waele

Jeg taler af bitter erfaring, for den 14 februar 2020 blev jeg kontaktet af Copyright Agent samarbejder med en række professionelle fotografer og førende billedbureauer

om at sikre deres ophavsret på internettet. Jeg vidste godt at billedet ikke var mit men jeg havde umiddelbart efter Tour de France i 2003 fået en CD rom med en masse billeder af Lars Rønbøg og på cd'en stod der til privat brug.


Og hvad er privat brug så??


Hmmm, jeg har hjemmesiden bekimchristensen.dk og tænkte at billederne er af mig og privatbrug er det måske ikke helt, men det er da min hjemmeside og jeg er på billederne, så jeg smed nogle af de her super fede billeder på hjemmesiden og tænkte ikke mere over det, før jeg en del år senere bleve kontaktet af copyright Agent med et bødeforlæg på 6050 kr. for krænkelse af ophavsret af beskytte billedmateriale.


Her var hvad de skrev. Jeg fjernede selvfølgelig billedet øjeblikkeligt men kunne stadig ikke slippe for at betale bøden.


  1. Hvis I har en gyldig licens til billedet, bedes I fremsende dokumentation herfor.

  2. Findes der ikke en gyldig licens til billedet skal I straks fjerne billedet fra jeres hjemmeside. Uden gyldig licens vil I ligeledes modtage et krav på DKK 6,050 for den uberettigede anvendelse af billedet, som har fundet sted.Kunstig intelligens og IA robotter scanner nettet og finder nemt ud af hvis du har brugt et billede du ikke har tilladelse til at bruge. Jeg fik Advokatgruppen til at hjælpe mig da jeg mente at jeg havde retten på min side når billedet var af mig. Men copyright Agent er benhårde og køre bare sagen og sky ingen midler. Jeg fik dog nedsat min bøde til det halve med hjælp fra Advokatgruppen Reglerne er egentlig ret simple omkring hvad man må. Du må kun bruge billeder du selv har taget og har rettigheder til og det er uanset hvad. Ingen undtagelser. På sociale medier må du kun bruge officielle delingsværktøjer!!


Du må ikke trykke "gem som" og så bruge billedet på din egen Facebook eller anden SOME, du må kort sagt ikke bruge andres billeder og ej heller andres videoer uden tilladelse.


Jeg har ikke skrevet nogle paragraffer eller lovgivning materiale her. Hvis du vil vide det må du søge andetsteds. Men det er nemt for du MÅ IKKE bruge andres billeder. Jeg ved mange gør det, og jeg se det hele tiden hvor jeg tænker at de leger med ilden. For gør man det skal man også være klar på at der kan komme en bøde, faktisk kan den være meget større en 6.000 kr.


Afslutningsvis vil jeg referere til retspraksis, som støtter op om opyright Agent fremgangsmåde og rater.


  • UfR 2002.911 Ø – rimeligt vederlag og godtgørelse for tv-stations uberettigede anvendelse af 8 filmklip

  • UfR 2013.3002 V – En regional tv-station skulle betale vederlag og godtgørelse til fotograf for gengivelse af dennes foto, der var beskyttet af ophavsret. Vederlag: 3.000 kr. og godtgørelse: 3.000 kr

  • UfR 2013.1704 Ø – Eneretskrænkelse ved kunstners brug af fotografi af en journalist i en collage. Vederlag: 5.000 og godtgørelse: 25.000 kr.


Jeg har nu købt et billede næste magen til det som jeg må bruge på min hjemmeside og som jeg fik en bøde for at bruge. Det er købt hos IMAGO og kostede 79 euro. Fotografen er Tim de Waele

10 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page