top of page

ER FORFODSLØB DET ENESTE RIGTIGE??

Dette blogindlæg er det første i en række indlæg hvor du kan følge med i hvad jeg gør for at komme til at løbe problemfrit igen efter min diskusprolaps.

Og ikke mindst finde glæden ved løb igen - derudover handler det om at komme til at løbe så hurtigt at jeg kan blande mig i den absolutte verdenselite i triatlon på ironmandistancen.

Så hvis du er interesseret i løb og har lyst til at følge med i hvordan jeg når ovenstående mål - så følg med her på bloggen. 

I en årrække har alle snakket forfodsløb, poserun, natural running – ”kært barn har mange navne” men er det virkelig det der er den rigtige måde at løbe på?

Det vil jeg på ingen måde gøre mig klog på, og disse blogindlæg bygger udelukkende på egne erfaringer.

I forbindelse med genoptræning efter min diskusprolaps i lænden er jeg helt bevidst gået efter at komme mere frem på forfoden, frem for min ”gamle” løbestil som var midt-fods. Det gjorde jeg af flere årsager – men mest for at beskytte ryggen fra de stød der kommer op gennem kroppen ved hvert isæt.

Jeg var bange for at skade min ryg igen, hvilket vel er helt naturligt når man i starten kun kan løbe 10 skridt og det mindste stød fra løb er som at få en syl ind i lænden.

Efter denne sæson hvor jeg ikke rigtig har fået gang i løbet og konstant er blevet slået tilbage til start – senest i Ironman Kalmar hvor jeg måtte forlade løbet efter 22 km selv om jeg på det tidspunkt lå på en samlet 8 plads.

Efterfølgende har jeg haft en periode hvor jeg har været helt nede og vende – det vil sige at hvis jeg en dag løb 5 km gik der 3-4 dage før jeg kunne løbe igen fordi min venstre læg var så øm at jeg nærmest ikke kunne røre ved den.

Noget drastisk måtte ske – og jeg gennemgik mit netværk og stødte på Mookie Fittussy som jeg kender fra mit tidligere arbejde som elektriker hos Kjærgaard A/S Mookie Fittussy er ungdoms træner i AGF atletik og jeg kontakter ham og spurgte om han kunne hjælpe – det ville han gerne men sendte mig direkte videre til Lars Henrik Larsen.

Lars Henrik er Formand i Dansk Selskab for Fysioterapi, der har 18 faglige selskaber der arbejder på at øge kvaliteten i fysioterapi, så jeg tænkte han var den helt rigtige. Lars Henrik er fysioteraput, bachelor i sundhedsvidenskab, master i sundhedsantropologi og ved at færdiggøre en PhD om rygsmerter. Han arbejder som lektor i fysioterapi og bliver af andre fysioterapeuter kaldt Mr. Løbestil og har gennem en stor del af sit arbejdsliv analyseret 1000 vis af løberes unikke måde at løbe på – og elsker at arbejde med komplekse problemstillinger.

Jeg mødtes første gang med Lars torsdag den 26. oktober i Aarhus Elite-Stadion Fysioterapi hvor jeg blev grundigt undersøgt fra top til tå - Og jeg blev sat til at løbe lidt på bånd.

Det tog ikke Lars lang tid at konstatere at jeg kunne løbe mere optimalt i forhold til både effektivitet og ikke mindst belastning af den læg der har drillet over længere tid. Jeg løb for meget på forfoden – ikke fordi der som sådan er noget galt i det, men jeg har ikke nok kontrol og belaster mine lægmuskler alt for meget, mister den fremadrettede energi.

Jeg får besked på at prøve at lande på midt foden som jo faktisk er min ”gamle” løbestil og det går faktisk okay – Lars prøver at holde min krop mere fokuseret ved at holde mig fast med en hånd på maven og ryggen for at skabe en mere fremadrettet brug af energien og mere flydende løbestil med mindre bounce (op/nedadgående bevægelse), mindre belastning på læggene og mere aktivitet i benenes store muskler.

Jeg har i skrivende stund haft 3 konsultationer med Lars Henrik i Aarhus Elite-Stadion Fysioterapi.

Alle 3 gange er jeg blevet behandlet og udfordret på forskellig vis samt løbet på bånd alle 3 gange. Lars Henrik er meget omhyggelig og mens jeg løber tager han fat i mit bækken og tilter det frem og tilbage, drejer det lidt til siden, giver cues til at jeg bruger mindre muskelkraft, får større effekt i løbet og belaster led og muskler mindre, blandt andet ved at lære mig at styre kroppen og bækkenet bedre så jeg ikke ”hopper” så meget, med meget interessante resultater til følge.

Det er nu knapt 3 uger siden jeg mødte Lars Henrik første gang og jeg er MEGET positiv – jeg har fået løbeglæden tilbage efter 2 år hvor det for mig har været direkte angst provokerende at løbe og ofte krævet flere timeres overvindelse inden jeg kom af sted – og nogen gange endte det med at jeg rystende og grædende sad ved fordøren i mit bryggers og måtte opgive løbeturen af angst!!

Jeg har nu løbet 4-6 km om dagen siden 26 oktober (17 dage) og nu begynder jeg at øge – så jeg ca hver 3. dag løber 8-9 km.

Næste indlæg vil jeg gå mere i dybden med hvad Lars Henrik har fundet ud af og hvilke øvelser jeg er blevet sat til at lave.

www.bekimchristensen.dk

301 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page