top of page

Hurtig heling af Lårbensbrud

Opdateret: 30. sep. 2023

Hydrogen speeder kroppens helingsprocesser op og Fie kom super hurtigt på benene igen efter et voldsomt lårbensbrud. Efter bare 19 dage var hun tilbage på cyklen.


Den 10 Juni 2023 deltog Fie Østerby i et cykelløb som endte med et voldsomt lårbensbrud og nogle brud i ansigtet under øjet og kindbenet. At brække lårbenet er bestemt ikke noget man har lyst til og slet ikke som cykelrytter, så hellere brække kravebenet. For så kan man jo stadig cykle på hometrainer og holde formen ved lige. Personligt var jeg fuldstændig på bar bund da vi fik at vide at Fie havde et alvorligt lårbensbrud, jeg havde kun tidligere hørt om en der havde brækket lårbenet og det var Mathias Norsgaard og han var ude i 8 måneder, så jeg tænkte SHIT det bliver en hård kamp det her!!

Så jeg anede ikke hvad vi kunne forvente af genoptræningstid og hvornår Fie kunne være tilbage på cyklen. Den første læge hun snakkede med startede med at sige 6 mdr. men så sagde han 1 til 2 år 😳 Vi tænkte, det kan simpelthen ikke passe, men samtidig gjorde han os også mega nervøse fordi Fie til dagligt driver virksomheden Bike Camp Spain som vi sammen har startet. Så hun lever jo af at cykle med cykelturister.


Det er meget individuelt hvor hurtig helingen af knoglebrud er.


Der er flere faktorer der er afgørende for hurtig heling.

  • Ens fysiske form på ulykkestidspunktet.

  • Ens indstilling. Vores hjerne har superpower så troen på at man hurtigt kommer sig samt positiv tilgang til helingsprocessen.

  • Hjælp fra de bedste læger og fysioterapeuter

  • Blodgennemstrømning til det skadet område, så der kommer næringsstoffer til området.

Fie blev opereret den 11. Juni med det man kalder søm-metoden. Det er hvor man sætter et søm ned gennem knoglemarven på lårbenet. Se billeder.De 3 ovenstående billeder er 30 min efter operation fra kirurgens mobil.

Røntgenbillede 40 dage efter ulykken.


Efter operationen var Fie's ben, hårdt som sten og meget hævet, som sikkert er helt normalt. Vi har begge inhaleret hydrogen gennem det sidste årstid fordi det er meget anti inflammatorisk og forkorter restitutionstiden efter træning. Jeg havde også læst at man bruger det i Japan på hospitaler og i ambulancer hvis folk har slået hovedet fordi hydrogen kan komme gennem blod-hjerne-barrieren og fjerne inflammation og væskeophobninger, og Fie havde jo også slået hovedet så jeg tænkte at jeg simpelthen måtte hjem og hente vores hydrogen maskine.


Hydrogen er verdens mindste og stærkeste antioxidant og er 88 gange mindre end c vitamin og derfor kan hydrogen passere direkte ind i cellerne, faktisk helt ned på DNA niveau.

Forskning i molekylær hydrogen - der er siden 2007 på verdensplan blevet publiceret mere end 2000 videnskabelige artikler der omhandler molekylær hydrogen og IWater Danmark har samlet de vigtigste links til forskningsresultater på området og dem finder du her. Forskning


Jeg var lidt nervøs for hvad lægerne ville sige til at jeg koblede hydrogen maskinen på Fie, men det måtte jeg ta bagefter hvis de brokkede sig, for jeg vidste at det ville være godt. Det kunne ihvertfald ikke skade!!


Sygeplejerskerne og lægerne havde så travlt at de ikke engang spurgte til hvad det var, så det var egentlig meget heldigt da jeg var bange for at de ville forbyde os det.

Hvad der skete bare de første 2 timer Fie inhalerede molekylær hydrogen var helt vildt.

Fie havde kun tisset få gange siden ulykken og der var gået næsten halvandet døgn siden styrtet. Men i løbet af de første 2 timer hun inhalerede hydrogen tissede hun 5 gange, og jeg ved det 100% for det var mig der var sygehjælper og skulle tømme hendes bækken😉. Det der også skete var at hendes lår, fra at være sten hård og væskefyldt blev meget mere blødt. I forhold til helingsprocessen er det vigtigt at få væskeophobninger væk da det blokere for ordentlig blodgennemstrømning og dermed også tilførsel af næringsstoffer.


Hydrogen har gennem historien udviklet sig fra at blive set som en mystisk brændbar gas til i dag at være et medicinsk forskningsområde. I dag forskes der i hydrogens egenskaber som terapi mod en lang række fysiske og psykiske udfordringer

I sydeuropa er man meget konservativ i forhold til knoglebrud og vil helst have man holder det i ro, hvorimod i Danmark er man ude efter bevægelse frem for ro. Så vi har ikke kunne bruge det Spanske sundhedssystems vejledninger til meget men har i stedet rådført os med Lars Henrik Larsen fra Stadions Fysioterapi Aarhus som også siger at i sydeuropa er de 30 år bagud i forhold til genoptræning efter knoglebrud. Lars Henrik Larsen her hele tiden været med på sidelinjen i forhold til genoptræning og han vil bare have Fie på cyklen så hurtigt som muligt. Og efter blot 20 dage var Fie for første gang på cyklen. Det var blot nogle få omgange med pedalerne, men det var et stort skridt i den rigtige retning.


Den 30. Juni, 20 dage efter styrtet.


Den først tur ude var 34 dage efter styrtet og var en meget følelsesladet tur og vi kom hele følelsesregistret igennem.Fie satte sig et mål i forhold til genoptræning og det var at hun skulle kunne guide vores Brasilianske cykelturister som ankom til Girona den 26. august altså to en halv måned efter styrtet. Det lykkedes og hun cyklede 25 timer begge uger og styrketrænede et par timer ved siden af 🙌


Rigtig mange cykelrytter har svage knogler uden at de er klar over det fordi cykling ikke er knogle belastende og derfor ikke styrker knoglerne. Et nyt studie viser at muligvis 2/3 dele af professionelle cykelryttere og master cyklister kan lide af osteopeni som er forstadie til osteoporose uden at vide det.


Det er måske endnu værre med elitesvømmere fordi de er op til 4 timer i vand om dagen som er et vægtløst element og dermed ikke har nogen knogle belastning.


Både cykelryttere og svømmere mangler "bone impact" som kan fås ved blandt andet løbetræning.


Man kan godt genskabe knoglestyrke ved hjælp af belastning på knoglerne og de rigtige byggesten.


3 ting der giver stærke knogler


471 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page